Wat heeft mijn Mini-Sabbatical gebracht

Comments (0) Groots en Meeslepend Leven, Ondernemen

Een Mini-Sabbatical. Ik kan het je echt aanraden, als je bent vastgelopen in je leven en met vragen zit als: ‘Wie ben ik zelf ook al weer?’, ‘Wat wil ik in het leven?’, ‘Waar sta ik voor?’, ‘Wat zijn mijn dromen?’, ‘Wat zijn mijn passies & talenten?’ en ‘Wat wil ik daarmee en voor wie?’.
Of als het leven voor de deur staat en het gewoon even niet te combineren valt met je werk als ondernemer.

Ik koos zelf voor Family First de afgelopen maanden. De kinderen vroegen extra aandacht, en zelf had ik al maanden vage gezondheidsklachten. Ik kreeg het even niet meer rond. De combi van zorgen voor een sensitief gezin en het streven naar een winstgevend bedrijf waarin ál mijn passies & talenten samen kwamen werd te veel.

Wat wilde ik ook eigenlijk? Te veel tegelijk? Te GROOTS? Wat zijn mijn eigen passies en talenten dan? Hoe fiets ik die samen in één bedrijf? En ál mijn interesses? Ik kan toch niet elke paar maanden een andere richting inslaan? Waar doe ik het allemaal voor?

Wat ik nodig had, was afstand van mijn bedrijf. Van mijn rol als ‘De Ondernemer’. Terug naar de basis. Huisje, boompje, beestje. En geef ons ons dagelijks brood. 

Hoe verloopt mijn mini-sabbatical? 

Van opluchting naar emotionele rollercoaster
De eerste weken voelde het als een opluchting om alles op werkgebied los te laten. Ik heb veel geschreven in mijn dagboek. Mijn journal. En ook gepraat met familie en vriendinnen. Over wat ik voelde, waar ik tegenaan liep. Wij zijn in 2016 verhuisd naar het dorp waar ik ben opgegroeid. Ik merkte afgelopen half jaar dat dit bij mij toch meer teweeg bracht dan ik ooit had verwacht. Er weekten veel oude overtuigingen los. Dingen die ik blijkbaar weggestopt had, maar toch moest verwerken. Geen trauma’s hoor (voor zover ik nu weet), maar vastgeroeste valse gedachten over ‘hoe het hoort’ in het leven, en in werk. Dingen die ik vroeger niet begreep, of verkeerd geïnterpreteerd heb. Er waren zaken en gevoelens die ik voor mezelf moest uitzoeken en ophelderen. Gebeurtenissen die ik een plekje moest geven. En dat alles in sneltreinvaart. Echt, het leek alsof ik in een achtbaan zat.

En ondertussen kreeg ik alles gespiegeld in onze zoon. Met op dat moment voor ons onverklaarbare driftbuien.

‘Allerstomste moeder van de hele wereld’
Ik herinner me dagen dat er geen land met hem te bezeilen was. Dan had ik voor schooltijd al drie driftbuien van hem te pakken. Vlogen de stoelen door de kamer, kreeg ik LEGO naar mijn hoofd geslingerd en werd ik regelmatig uitgemaakt voor ‘de allerstomste moeder van de hele wereld’. Inmiddels weet ik dat je op dat soort momenten vaak toch een hele goede moeder bent, al zien de kinderen dat zelf pas jaren later. Maar ik vond het vreselijk om mijn kleine mannetje zo gefrustreerd te zien. Zo vast in alles wat hij dacht en voelde, geen idee wat hem overkwam, of hoe hij met zo’n stortvloed aan emoties en gevoelens om moest gaan. Er ontstond gewoon kortsluiting, en daarna had hij altijd spijt. Ook wij wisten het niet meer, en dus vroegen we advies aan een orthopedagoog. Voordat we díe drempel over waren zeg. Tóegeven dat je het niet meer weet, en hulp vragen aan een wildvreemde. Maar wat ben ik blij dat we het gedaan hebben!

Rust & regelmaat

De kinderen bleken extra veel behoefte te hebben aan rust & regelmaat. Dus ik bleef mijn werkdagen aanhouden. De jongste bleef naar gastouder-oma gaan. En ik gebruikte die tijd voor journal-sessies, persoonlijke ontwikkeling, studie, administratie en andere zaken achter de schermen. Theedates, schrijfcafé’s, schildersessies en opruimmanie’s.

Boekenwurm

Tot slot heb ik veel boeken gelezen de afgelopen maanden. Misschien wel meer dan de afgelopen jaren bij elkaar. Dat gaf me fijne inzichten en de nodige ontspanning.

Wat heeft een mini-sabbatical van 3 maanden me tot nu toe gebracht?

We zijn inmiddels 3 maanden verder. Hoe staat het er nu mee hier bij mij? Na 3 sessies met de orthopedagoog hebben manlief en ik veel meer inzicht gekregen in de wisselwerking binnen ons gezin. De adviezen hebben enorm geholpen om verder te kunnen. We zijn er nog niet, maar de rust hier thuis keert langzaam terug. We kunnen onze zoon beter begeleiden wanneer hij weer overmand wordt door emoties.

Zelf ben ik ook door een wervelstorm aan emoties gegaan. En er zijn veel dingen op hun plek gevallen of tot rust gekomen. Juist door afstand te nemen (en op zijn tijd post-it-sessies in te lassen), heb ik weer grip gekregen op mijn eigen wervelwind.

Op werkgebied heb ik helderder wat ik wil met mijn bedrijf, en vooral waarom ik doe wat ik doe. Ik ben ín de cijfers van mijn bedrijf gedoken. Ja, dat punt waar ik altijd mijn hakken voor in het zand zette. Waar ik een dwarse puber van werd. Ik moest er doorheen, en heb dat ook gedaan. Wauw, wat heerlijk om alles op een rijtje te hebben en te weten waar je aan toe bent als creatieve ondernemer. Ik heb mijn gewenste lifestyle visueel gemaakt, en weet nu tot op de cent nauwkeurig wat ik daarvoor nodig heb aan salaris en omzet, en wat ik kan investeren.

Ik ben er achter gekomen dat ik een multipotentialite ben. Ik weet weer wat mijn talenten zijn, en hoe ik die het beste kan inzetten.

Mijn 1001-ideeën-fontein is weer aan gegaan, en ik heb ontzettend veel zin om weer écht aan het werk te gaan, en de leukste klanten te mogen helpen bij het uitbouwen van hun dromen, het vinden en verwoorden van hun verhalen. In woord én beeld. Met een vernieuwde creatieve werkwijze, die 100% bij mij én mijn klant past. Ik ben er zo enthousiast over!

Binnenkort gooi ik de spreekwoordelijke deuren van mijn bedrijf weer open. Ik ben klaar voor nieuwe samenwerkingen.

Wil jij ook een Mini-Sabbatical? 

Waar moet je aan denken als je zelf ook een Mini-Sabbatical wilt inlassen in je werk of bedrijf? Vanuit mijn ervaring heb ik wat tips opgeschreven waar je aan kunt denken:

  • Formuleer een doel voor jezelf. Wat wil je uit je sabbatical halen. Waar hoop je te staan na je (mini-) sabbatical?
  • Bepaal hoe lang je mini sabbatical zal duren.
  • Weet wat je vaste (bedrijfs)lasten zijn, en wat je dus minimaal op de bank moet hebben staan om je sabbatical stressloos te financieren.
  • Informeer je (vaste) klanten dat je er tijdelijk tussenuit gaat, en vertel duidelijk voor hoe lang, en wanneer je (weer) bereikbaar bent.
  • Of huur eventueel een collega-ondernemer in die jouw werk waarneemt tijdens je sabbatical. Maak daar goede afspraken over.
  • Afhankelijk van wat het doel van je sabbatical is, maar plan regelmatig ‘alleen-tijd’ in, om tot jezelf te komen en je eigen visie op je werk & leven te (her)zien.
  • Sta open voor wat er mag ontstaan tijdens je mini-sabbatical. Probeer hem niet vol te plannen en alles te verzinnen. Laat het komen.

Wow, dit is een veel langere blogupdate geworden dan ik van tevoren had verwacht. Maar het moest er blijkbaar uit. Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen. Dat je er misschien iets uit haalt. En heb je nog een vraag naar aanleiding van dit blog? Stel hem gerust. Dat kan hieronder, of mail me: mail@petrawiebenga.nl 

Tot de volgende blog!

Liefs, Peet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *