Menu

Professioneel kunstenaar vs Amateur kunstenaar

professioneel kunstenaar of amateur? “Ben je professioneel kunstenaar of een amateur kunstenaar?” Op het formulier van de Kunstkring struikelde ik over deze vraag. Want wat ben ik eigenlijk? Wanneer ben je professioneel kunstenaar? En wanneer valt je werk in de amateurkunst? Wie bepaalt dat? Wat zijn de criteria?

Er zijn eigenlijk geen criteria, bleek na een rondje op Google. Het kunstenaarschap is een vrij beroep. Er is geen vaste opleiding of een kwaliteitsregistratie bij een beroepsvereniging noodzakelijk.

De meningen zijn ook verdeeld over wanneer je nou een èchte kunstenaar bent. De een zegt: als je exposeert, een ander zegt: als je er van kunt leven. Een derde: als je er fulltime mee bezig bent. Maar is dat allemaal wel zo? Kun je als parttime werkende kunstenaar geen professionele kunstenaar zijn? Of als je er (nog) geen brood mee op de plank krijgt?

De communicatievrouw in mij ging weer even aan en ik besloot de woorden puur taalkundig te bekijken. Volgens de Van Dale is het woord ‘professioneel’ afgeleid van professie. Van beroep. En dat betekent niets anders dan: dat waar je je geld mee verdiend.

Het woord ‘Amateur’ betekent: liefhebber. Dat wat je (onbetaald) uit liefhebberij doet.

‘Amateur’ = liefhebber

Nu vind ik liefhebber een veel vriendelijker woord dan ‘amateur’. Dat laatste heeft zo’n negatieve bijsmaak. De 2e betekenis van het woord in het woordenboek: prutser, knoeier. Zo’n neerbuigende toon, alsof je er niet bij hoort. Omdat je niet weet wat je doet. Omdat je maar wat loopt aan te klooien. Of bestaat dat gevoel van ‘je hoort er niet bij als je niet….’  alleen in mijn hoofd?

Als we kijken naar de woordbetekenis, ben ik een amateurkunstenaar. (Ik doe het inderdaad met liefde en veel plezier!) Maar met de wens (intentie, ambitie) om er wel mijn geld mee te gaan verdienen. Om dus professioneel kunstenaar te worden. Om kunstwerken te verkopen, en misschien werk in opdracht te maken.

Liefhebberij (liefde, plezier) kan dan toch ook prima samengaan met professie?

Professioneel zijn heeft dan toch eigenlijk ook niets te maken met het hebben van een diploma van een kunstopleiding?

Of toch wel…..?

.

.

.

Volg je mijn avonturen als kunstenaar ook op Instagram?

No Comments

  Leave a Reply

  Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

  Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

   

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!