Menu
Persoonlijk

Interessante video over kunst & cultuur

Begin deze maand was ik bij de Open Coffee bijeenkomst in Zeewolde. Een inspirerende ochtend! Het woord was aan cultuurmakelaar Marina van Arendonk. Zij vertelde over haar werk op het snijvlak van kunst, cultuur en educatie. Een kruispunt dat ik zelf ook erg interessant vind. Ik ben sinds een poosje op zoek naar nieuwe werkvormen om mijn kennis, talenten, passies en interesses samen te voegen. Op zoek naar wat ik kan bijdragen in de wereld om me heen. Vanuit mijn communicatie-achtergrond mijn hart achterna, dat wijst in de richting van kunst & cultuur.

Toen ik voor het eerst aan mensen dichtbij me liet weten dat ik mijn droom achterna ga en kunstenaar wil worden, hoorde ik kritische geluiden. “Kunst, dat is iets voor De Grote Namen, voor de Rembrandt’s en Van Goghs, de Picasso’s en Dali’s.” – “Kunst is voor de elite.” – “Kunst is geen vak, daar is geen droog brood in te verdienen.” 

Maar in mijn hart wíst ik dat dit óók voor mij is. Dat kunst & creativiteit voor iedereen is. Ook als je interesse verder gaat dan het knutselen in je kinderjaren, maar ook niet op het niveau van de Museale Meester is. Misschien ligt hier juist een taak voor mij om een brug te slaan. Om kunst & cultuur toegankelijker te maken. Alleen ik wist er nog te weinig van om er goed woorden aan te kunnen geven.

Tijdens de lezing die maandagochtend bij de Open Coffee, toonde Marina dit filmpje van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en ik wil het nu ook graag met jou delen. Omdat het precies aangeeft wat ik had willen zeggen tegen mensen die mijn carrièreswitch niet begrepen.

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar alles wat je doet is cultuur. Iedereen heeft ermee te maken. Dit wordt mooi uitgelegd in het filmpje:


Iedereen maakt dus onderdeel uit van cultuur, omdat het simpelweg overal om ons heen is. Alleen is niet iedereen zich daarvan bewust en heeft niet iedereen dezelfde blik op de wereld. Daardoor ervaren mensen cultuur op een andere manier.

Vooral de vergelijking met een caleidoscoop vind ik heel mooi. “Als je niet weet hoe die werkt, dan zie je maar één beeld. Maar als je wéét (of ervaart) dat je eraan kunt draaien, dan zie je onbeschrijflijk veel beelden in prachtige kleuren. Hoe beter je met je caleidoscoop om kunt gaan, hoe rijker je wereld wordt.”

Kunst is een onderdeel van cultuur. Ik merk dat hier draadjes van de persoonlijke zoektocht naar mijn ‘wie’, ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’ bij elkaar gaan komen. Mijn achtergrond in communicatie, de introductie in cultuureducatie (met dank aan Marina, Gonny en Mirjam.) Mijn persoonlijk ervaringen met creativiteit & kunst in dit leven, de uitdaging van mijn studiekeuze, waarom ik niet koos voor de kunstacademie en daar stiekem altijd spijt van heb gehad. Dat onderbuikgevoel dat creativiteit & kunst voor mij méér is dan alleen ‘een leuke hobby’. De beperkende overtuigingen die me tegenhielden om dat pad al eerder te verkennen. En het nu zo sterke gevoel dat ik hier werk in te doen heb.

Het begint me eindelijk te dagen waarom ik eerst voor communicatie koos, en hoe ik de kennis en vaardigheden van de afgelopen jaren nu mag inzetten op mijn nieuwe pad. Stapje voor stapje.

Een van die stapjes is dat ik mijn inspiratie met jou deel. Ik volg mijn nieuwsgierigheid en de drive om dingen te onderzoeken, ontdekken en ontwikkelen in creativiteit, kunst & cultuur. En als verbinder in hart en nieren is het de bedoeling dat ik dit met jou deel. Een stukje educatie?

Vraag me ook niet naar de reden waarom, ik heb geen idee waar dit alles toe zal leiden. Maar dat ik er energie van krijg, dat is zeker. En ik hoop dat jij ook inspiratie en nieuwe energie krijgt van mijn enthousiasme.

No Comments

  Leave a Reply

  Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

  Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

   

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]