Menu

Wat klopt hier niet?

Ik loop of fiets bijna dagelijks langs deze grote zwaan op haar nest. Maar ik ben er klaar mee. Ik kan er niet meer omheen en moet hier iets over kwijt. Want kijk eens goed: wat klopt hier niet?

 Ze zit op een nest vol plastic! Ze zit op een nest vol plastic!

Deze prachtige zwaan, die misschien al wel jaren in deze vijver woont, moet inmiddels haar nest bouwen met plastic zakken? Ik word er gewoon verdrietig en kwaad van tegelijk. Is dit hoe wij mensen met onze leefomgeving omgaan? Brood voeren aan de eendjes, en ach, de zak dan ook maar? Of zonder vooroordelen, gewoon de vraag: hoe komt die zwaan aan al die plastic zakken? Waarom kiest zij plastic boven plantmateriaal?

Er liggen minimaal 3 grote plastic zakken in het nest. En niet alleen hier ligt plastic waar het niet hoort.

Laatst zag ik een documentaire over de Plastic Soup, en dat zette me echt aan het denken. Over zwerfafval ook vooral. Ik ging er eens op letten en schrok me rot. In onze directe omgeving. Om het huizenblok. In de buurt. Langs de weg naar school. Wat ligt overal een zooi! Blikjes, pakjes, verpakkingen. Achteloos neergegooid, of uit tassen en jassen gewaaid. Klaar om door een vogel opgegeten te worden, in een nest verwerkt of in de sloot te belanden. Vanwaar het via de sloot  naar grotere wateren drijft, en uiteindelijk in de oceaan terecht komt. Als plastic afval, onderdeel van de plastic soup. Want plastic verteert niet. Zelfs niet na jaren. Het blijft ronddrijven, deelt zich op in steeds kleinere deeltjes en komt via oceaan-bewoners zo onze voedselketen in.

Om nog niet te spreken van soorten die uitsterven door ons zwerfafval, en het effect daarvan op ons hele eco-systeem en het leven op aarde. Ja, dat klinkt vergezocht, ik zag eerder ook nooit zo waarom activisten zich zo druk maakten. En nee, ik ben heus niet opeens milieu-activist geworden. Maar ik vind wel dat ik er iets mee moet. Nu ik het weet en zie, kan ik er niet meer omheen. Ik begin met het schrijven van dit blogartikel, om te delen wat ik zie en weet, om jou ook bewust te maken van al het zwerfafval in de directe omgeving om je heen. In je straat, in je buurt en wijk. Ik begin gewoon met het delen van wat mij raakt. Ook al weet ik zelf ook nog niet wat ik er aan kan doen. Bewustwording is stap 1.

Wat vind jij er nou van? Zo’n zwaan op een nest van plastic? 

No Comments

  Leave a Reply

  Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

  Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

   

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!