Menu
Kunst kijken / Mijmeringen vanuit het museum

‘Lichtgeheugen’ & de ruimte voor (jouw) proces

Op een dinsdagmorgen was ik in Amersfoort voor wat specifieke inkopen. Ik besloot het te combineren met een bezoek aan Museum Flehite. Daar hangt op dit moment de tentoonstelling ‘Lichtgeheugen’ van Wessel Huisman, waar ik nieuwsgierig naar was.

Zo’n doordeweekse ochtend is trouwens een heerlijk moment om een museum te bezoeken. Ik weet dat het niet voor iedereen mogelijk is, maar het is dan vaak zo rustig dat je op je gemak alle kunst in je op kunt nemen. Zo dwaalde ik dus met slechts een paar andere kunstkijkers door het museum, en had iedereen volop de ruimte om in zijn eigen proces op te gaan.

En een proces is het kunst kijken bij mij altijd. Of de kunst me nu echt aanspreekt of niet. Want er is altijd wel íets interessants te vinden. Al is het maar dat je erachter komt waarom bepaald werk je níet aanspreekt. Of wát het dan precies is… wat iets in je losmaakt.

In dit geval was ik er niet 123 achter wat deze schilderijen met me deden. Al waren er wel een paar schilderijen die me meer trokken dan anderen.

“Met zijn kenmerkende spel tussen licht en tijd, abstractie en figuratie, biedt Huisman een frisse en intrigerende kijk op de Eeuwige Stad.” – Flehite

Het zijn interessante werken. Bijzonder om te zien hoe de kunstenaar omgaat met het licht, contrast en speelt met abstract en figuratief werken. Hoe bekende plekken in Rome verstild afgebeeld zijn, maar er toch ook verhalen in verteld worden. De schilderijen riepen vragen op en er was ruimte voor de verbeelding en associatief denken. Wat het ook een interessante tentoonstelling maakt om de art based learning methode op toe te passen.

Stel je voor dat je mindful, in alle rust wat langer naar één kunstwerk kunt kijken. Dat ik je ondertussen met een stappenplan help om persoonlijke nieuwe inzichten te krijgen voor een belangrijke vraag waar je mee zit? Zodat je weer een stap verder komt in jouw proces?

Voor mij persoonlijk weer een mooie stap in mijn proces en ontwikkeling.

Wat ik zelf meeneem aan inspiratie van deze tentoonstelling, zijn het kleurenpalet dat de schilder gebruikt, de techniek waarmee ook de studies en ‘schetsen’ opgehangen zijn, en het besef wat ruimte voor je kan doen. Ruimte geven, ruimte creëren en ruimte ervaren.

Wil jij jezelf ook de ruimte geven voor een bijzondere ervaring in een museum? Ik neem je graag mee. Dat kan 1-op-1 of met een klein groepje tijdens de workshop ‘Kennismaking met Art Based Learning; kunst kijken als spiegel voor zelfreflectie & welzijn.’

Blijf op de hoogte

Als eerste op de hoogte zijn van nieuwe museum-sessies en andere activiteiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief ‘Post van Peet’:

About Author

Petra Wiebenga is kunstenaar, coach & workshopdocent - Op ontdekkingstocht naar jezelf en het leven. Door middel van creatieve expressie, kunstzinnig werken en kunst kijken. Dat is waar ik jou graag in begeleid en inspireer. Een avontuur met kunst als spiegel, inspirerende sessies in het museum en creatieve workshops. Goed voor verdieping, nieuwe inzichten, een frisse blik, authentieke ideeën, andere invalshoeken en creatieve oplossingen.

No Comments

    Leave a Reply

    Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

    Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

     

    [mc4wp_form id=”197″]

    Start to grow your business with the best tips!

    Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

    [mc4wp_form id=”197″]

    Start to grow your business with the best tips!

    Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

    [mc4wp_form id=”197″]