Menu

Word weer baas over je eigen tijd!

Als social media je tijd opslokt, maar je liever iets anders had gedaan…

“Waarom bedenken we niet eerst wat we belangrijk vinden en zoeken dan pas welke middelen het best kunnen helpen om dat te realiseren?” Dit schreef Evelyn Koelewijn op Facebook. Ze deelde een artikel van De Correspondent, met de titel: ‘Zo win je de tijd terug die Facebook en Netflix hebben afgepakt.’¹ Maar het gaat me niet om het artikel. Het was Eef haar update die raakte.

 

“Bedenk eerst wat je belangrijk vindt
en zoek dan pas middelen die kunnen helpen om dat te bereiken.”

 

Het was de firestarter voor dit blogartikel. Ik deel mijn gedachten graag met je en waar ik jou aanspreek, spreek ik ook mezelf aan! Facebook, Netflix en consorten hebben NIET je tijd afgepakt. Dat heb je zelf laten gebeuren. Het gaat niet alleen om social media, apps of tools. Het gaat om wat je er mee doet. En daarvoor moet je je bewust zijn van je doelen.

Weet je, ik heb als ondernemer een haat-liefde verhouding met doelen stellen en al helemaal met strategieën bepalen. Omdat er vaak zo’n slijmerig marketingsausje overheen zit en het onecht overkomt wanneer je vanuit een doel met een doelgroep gaat praten. Alsof je een geheime agenda hebt? Maar het kan ook anders. En als het gaat om je lévensdoelen, dromen en wensen, je bucketlist! Dan is het toch juist superfijn om doelen te stellen en stapje voor stapje actie te ondernemen? Dan is het opeens niet erg meer om na te denken over wat je wilt doen, waarmee en hoe enzo.

Heb jij er al bij stil gestaan? Met welk doel gebruik jij Facebook, Netflix of die ene app op je telefoon? Wat wil jij op internet halen? En welke boodschap wil je zelf brengen, waar internet een middel voor is?

Het lijkt alsof we verslaafd zijn. Ja, allemaal! Slaaf van de apps, slaaf van de tools, slaaf van social media bedrijven. Vrijheid is een groot goed. We ZIJN vrij, maar we voelen ons lang niet altijd meer vrij, omdat Facebook, Netflix, apps & tools onze tijd opvreten.

 

Weet jij nog waarom je naar je mobieltje staart?

Hoe vaak komt het voor, dat je alleen even wilde checken hoe laat het is, een notificatie zag van een berichtje, en toen 10 minuten doelloos stond te scrollen. Kijkend naar… ja, waar keek je eigenlijk naar? Collega ondernemers die leuke dingen doen? Een grappig filmpje of een BN’er die iets zei over de tv-show van gisteravond? Een update van je tante dat ze zelf brood heeft gebakken, je oud-collega die ziek is omdat Ajax verloor? Of zag je een interessant artikel, waar je op dat moment geen tijd voor had en het daarom even snel naar jezelf mailde voor een later moment?

 

De valkuil van ‘eeeven kijken…’

Ik herken het hoor! Alleen even kijken of X nog gemaild heeft. Oh! Een nieuwsbrief, interessant, even lezen, oh een linkje, even klikken, hey Instagram! Wat leuk, die en die heeft ook iets gedeeld, even reageren, even kletsen en kijk eens waar die mee bezig is en wauw, die heeft ook iets gaafs gepost. Hop. Half uur verder. Minimaal. En puntje bij paaltje vaak nog niet eens gedaan wat je eigenlijk van plan was. Moet je weer even je mobiel pakken om toch nog te doen wat je eigenlijk wilde doen… – and repeat –

 

Had je liever iets anders gedaan met je tijd?

Doelloos scrollen of ‘gewoon voor de leuk’ even kijken is niet erg op zich. Maar wel als je eigenlijk liever iets anders gedaan had met je tijd! Zelf iets maken, doen of beleven. En die opmerking hoor ik steeds vaker om me heen. Mensen stoppen met social media, omdat ze het te veel vinden, het neemt te veel tijd in beslag. Ze komen nergens meer aan toe.

Maar Facebook, Instagram en Netflix zijn het probleem niet! Die tools en apps zijn er juist om het leven makkelijker te maken. Het zijn middelen om je doel of droom te bereiken. Dus het gaat er niet om wie je tijd heeft afgepakt, het gaat om bewust kiezen van wat jij met je tijd wilt doen.

Ik kan een boek schrijven over dit onderwerp. Maar om te voorkomen dat dit artikel superlang wordt, wil ik voor nu graag alleen dit meegeven. (En ja, dit is ook een note-to-self.)

Wees bewust(er) van je tijd online. Bedenk wat je graag wilt doen of bereiken voordat je Facebook, Instagram, YouTube, Netflix of een andere app opent.

Check een week lang 3x per dag of je nog aan het doen bent, wat je eigenlijk wilt doen. (Zet een belletje in je mobiel, of gebruik een offline kookwekker.)

Het kan zijn dat je na deze bewuste checkups ontdekt dat je eigenlijk geen idee (meer) hebt waarom je doet wat je doet… of wat je eigenlijk ZELF wilt. Blijf dan in elk geval dit blog volgen, want ik neem je de komende weken mee in een persoonlijke ontdekkingstocht naar het wie, wat & waarom en ik denk dat je hier wel eens veel inspiratie en inzichten uit kunt halen voor je eigen leven.

¹Link naar het artikel van De Correspondent, maar alleen klikken als je weet waarom je het echt nu wilt lezen. Anders snel door met wat je eigenlijk ging doen online (10 minuten geleden) ;-))

No Comments

  Leave a Reply

  Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

  Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

   

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]