Menu

Huishouden. Het kan ook anders.

Mijn grootste angst de afgelopen maanden was om ‘alleen maar’ huisvrouw & moeder te worden wanneer ik minder zou gaan werken. ‘Alleen maar’ huisvrouw. Ik heb zoveel meer in mijn mars! Ik kan best 2 temperamentvolle kinderen opvoeden, een huishouden voeren, een eigen bedrijf runnen dat winst maakt, actief online aanwezig zijn op social media, netwerken in eigen dorp, en er volledig zijn voor man, familie en vrienden? Uhu…
Misschien komt het door dingen die ik vroeger als kind om me heen hoorde. De maatschappij is in de tijd dat ik opgroeide behoorlijk gefocust geweest op ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. En als meisje móest je ook wel gaan studeren, want je kon en mócht studeren. Werken en als vrouw zélf je geld verdienen, dat was een belangrijke boodschap die ik onbewust heb meegekregen. Vrij zijn om te doen wat je wilt doen. Het huishouden doen viel daar eigenlijk nooit onder…. (gek hè? ;-))

Ik heb me dan ook nooit serieus bezig gehouden met dingen als boodschappen doen, koken, of het huishouden. Dat was altijd iets dat er nog ‘even’ bijgepropt moest worden in mijn overvolle dagschema met belangrijke(re?) zaken. Werk, de kinderen, creatieve projecten, streven naar financiële onafhankelijkheid (wat in alle eerlijkheid nog niet gelukt is!)

Huishouden was een moetje voor me. Een vervelende taak die in de weg stond van wat ik éigenlijk met mijn kostbare tijd wilde doen. Maar sinds kort bekijk ik het van een andere kant. Juist doordát ik vastliep in dat streven naar financiële onafhankelijkheid, en zo’n taboe voor mezelf had gelegd op de ‘simpele’ dingen als huisvrouw-taken. Toen ik besloot om dat achter me te laten, gingen er zoveel deuren open. Ik lees meer boeken, heb het tekenen weer opgepakt, bekijk mijn bedrijf met andere ogen, durf mijn eigen(wijze) pad weer te bewandelen. Én ik kijk met meer liefde, zorg en aandacht naar mijn dagelijkse leven. Naar dat wat er al ís.

Ik heb me verdiept in het waarom van de dingen die ik doe. Niet waarom ik iets móet doen, maar waarom ik de dingen wíl doen. Dat geeft een fijnere energie. En sinds ik het anders bekijk, is het huishouden niet langer een’stomme moet’, maar met liefde zorgen voor mijn gezin, huis en haard*. Als ik er dan voor of na ook nog over teken en schrijf in mijn journal, én mijn nieuwe inzichten met je deel op mijn blog, is het opeens een stuk leuker om te doen.

Dus huishouden noem ik voortaan: van mijn (t)huis-houden.

*  Dankjewel Lou Niestadt voor de inspiratie!  

3 Comments

 • Marijke
  12 maart 2018 at 21:01

  Trots op een schoondochter die juist in deze tijd de moed heeft om deze woorden te schrijven. Wens dat je een rijke oogst zult krijgen van wat je op deze manier zaait. 😘

  Reply
 • Laurien
  14 maart 2018 at 14:28

  Zo fijn Petra dat je dit deelt! Het is zo herkenbaar wat je schrijft. XX

  Reply
 • Lou
  9 april 2018 at 10:37

  WOOOOOOOOOHOOOOOOOOOOOOO!! GOOD FOR YOU!!!! En dank voor het danken, maar vooral voor het TOEPASSEN!

  Reply

Leave a Reply

Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

 

Start to grow your business with the best tips!

Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

Start to grow your business with the best tips!

Here is your chance to get access to my exclusive freebies!