Menu
Art Based Learning

Met een persoonlijke vraag naar het museum

Wat is Art Based Learning? Het is een manier van kunst kijken en ervaren, met een persoonlijke vraag als startpunt. Je staat langer stil bij een kunstwerk en gaat als het ware met dat kunstwerk ‘op reis’, op avontuur. Je staat er vast niet bij stil als je in een museum bent, maar een kunstwerk heeft je stiekem zo veel te vertellen. Als je je er voor openstelt. De methode van Art Based Learning helpt je daarbij.

Wat voor vraag kun je dan stellen? Wat voor vragen kan een kunstwerk beantwoorden?

Een van mijn eigen trainers begon zijn Art Based Learning avontuur met de vraag ‘wat is creativiteit?’ Je zou existentiële vragen kunnen stellen als ‘wat is de zin van het leven?’, maar denk ook aan persoonlijke vragen die dichterbij liggen en erg belangrijk voor je zijn. Zoals ‘Hoe kan ik meer balans tussen werk en privé ervaren?’, ‘Waarom lukt het me niet om taken af te maken?’, ‘Wat mag de volgende stap in mijn werk zijn?’, ‘Wat is succes?’ of ‘Hoe kan ik trouw aan mezelf blijven in groepen?’.

Zelf ging ik tijdens een van mijn Art Based Learning sessies aan de slag met de vraag wat mijn volgende stap qua werk mocht zijn. Vanuit de situatie dat ik net een lange periode van werk had afgerond, en er verschillende wegen open lagen… maar ik (nog) niet kon kiezen wat ik moest of wilde doen.

Lopend door de museumzaal van het Singer Museum in Laren, werd ik aangetrokken door dit kunstwerk:

Kurt Schwitters 1887-1948 // Zonder titel (Dwerg) (circa 1919) // Gemengde materialen op board

Met dit kunstwerk ‘Zonder titel’ van Kurt Schwitters ging ik aan de slag met de Art Based Learning methode. Mijn notitieboekje kwam vol te staan, want door langer bij een kunstwerk stil te staan, echt goed te kijken, ontdek je details waar je anders aan voorbij zou gaan.

In de volgende stap van de Art Based Learning methode gaat het kunstwerk ‘leven’, het neemt je mee op avontuur. Dit kan ik eigenlijk niet goed beschrijven, dit moet je echt zelf ervaren. Het is voor iedereen anders. En voor elke sessie die je doet anders. Tijdens mijn eerste keer ging ik op avontuur met een meisje dat wegvloog van beklemmende drukte en in een donker bos ontdekte dat ze zelfstandig was en eigen keuzes had. Tijdens mijn ervaring met bovenstaande kunstwerk van Kurt Schwitters had ik weer een heel ander avontuur. En door me hier aan over te geven, kon ik nieuwe wegen verkennen, andere mogelijkheden zien en kreeg ik helder wat mijn volgende stap mag zijn. Zo bijzonder!

Heb jij nou ook een vraag waar je al een tijdje mee loopt? Dat kan op het gebied van je werk zijn, maar zeker ook voor persoonlijke / privé situaties. En ben je nieuwsgierig wat een kunstwerk je hierover kan vertellen en hoe het je kan helpen aan nieuwe inzichten, ideeën en oplossingen? Neem gerust contact op, ik vertel je graag meer over hoe de Art Based Learning methode je daarbij kan helpen.

Vrolijke groet,

No Comments

  Leave a Reply

  Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

  Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

   

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]