Menu

Expositie ‘Japanese Paintings’ van Jasper Krabbé (in Museum De Fundatie)

Na een fijne samenwerkochtend bij winkelcafé De Engel, bezocht ik deze zomer de ‘Japanese paintings’ van kunstenaar Jasper Krabbé. Deze expositie in museum de Fundatie in Zwolle trok tijdens de opbouw al mijn aandacht op Instagram. Ik móest er heen, het had een magische aantrekkingskracht.

 

De Expositie

Voor deze door Japanse motieven geïnspireerde serie gebruike Jasper Krabbé de doordruk van beeltenissen op de achterkant van materiaal als antiek linnen en gebruikt decordoek. Maar het gaat niet om de voorstelling in deze serie, de kunstenaar wilde juist terug naar de basis en focussen op het schilderproces.

“Ik wilde weg bij het verhaal en terug naar het proces. Naar het maken zelf. En daarbij de overblijfselen van eerder werk en het toeval een grote rol geven. Je gooit een dobbelsteen en weet nooit hoe hij zal rollen.” (Zegt hij op de website van de Fundatie.)

Op de achterkanten van beschilderd canvas en grafische prints bracht hij dunne lagen verf aan in meestal pastelkleuren. Het onbehandelde doek zoog de verf op, waardoor de schilderijen een soort van transparant zijn geworden.

 

Maria Callas als inspiratie

In deze serie geïnspireerd door Maria Callas lijkt de figuur in het luchtledige te balanceren tussen abstractie en figuratie.

“De afbeelding die als uitgangspunt diende vond ik op een cover van een vinylplaat op een antiekmarkt. Het is voor mij een beeld vol tegenstellingen en het werd een obsessie. Een westerse vrouw die een oosterse vrouw speelt in de opera – een heel expressief medium, hier juist heel ingetogen. Ik werd getroffen door haar naar binnen gekeerde blik en houding.”

Meer informatie is te lezen op de site van de Fundatie.

 

Magische stilte èn energie

Het rondlopen in de museumzaal van De Fundatie vol met prachtige schilderijen van Jasper Krabbé voelde magisch. Het had bijna iets onrealistisch. Het was er zo rustig en stil. Verstild. Maar vol energie in de doeken aan de muur. Het liet me verlangen naar het werken in een atelier. Het onderzoeken van verschillende materialen en technieken. Precies wat Jasper hier gedaan lijkt te hebben.

 

Eigen werk

Naar aanleiding van de expositie tekende ik in mijn wekelijkse tekendagboek een dame geïnspireerd op Jasper’s schilderijen.

Het was lang geleden dat ik een museum bezocht, en ik vraag me werkelijk af wat me er al die tijd heeft weggehouden. Ik heb de smaak weer helemaal te pakken en ben van plan weer veel musea en exposities aan te doen de komende maanden.

 

Heb jij nog tips voor me? Exposities die ik móet zien? Musea die ik niet mag missen de komende tijd?

No Comments

  Leave a Reply

  Join 300+ Amazing Entrepreneurs who took the risk and succeeded!

  Here is your chance to be part of the exclusive Freedom Empowerer Group!

   

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]

  Start to grow your business with the best tips!

  Here is your chance to get access to my exclusive freebies!

  [mc4wp_form id=”197″]